logo HVRT
 
HVRT vzw
WACHTDIENST
HUISARTSEN
PROJECTEN
 
   
  Webdesign: Media Minded
Geestelijke gezondheid

Slaapcoach
Slecht slapen doet iedereen wel eens. Meestal lost het probleem zich na een tijdje vanzelf op. Maar wanneer slecht slapen structureel wordt, willen mensen liefst snel een oplossing. Velen vragen hun huisarts dan vaak om een slaapmiddel (of benzodiazepine; kortweg benzo)

Een benzo kan je helpen om een moeilijke periode te overbruggen, maar op lange termijn zijn ze niet de beste oplossing. Bij langdurig gebruik slaan de voordelen om in nadelen: motorische stoornissen, verminderd reactievermogen, enz. Daarnaast werken ze afhankelijkheid in de hand. Benzo’s verlichten, maar genezen niet.

De slaapcoach verkent samen met jou de aard, de ernst en het type van slaapprobleem en/of het slaapmiddelengebruik. Vanuit een cognitieve, gedragstherapeutische invalshoek krijg je kennis, tools en ondersteuning aangereikt om:

  • (Langdurig) benzogebruik te voorkomen aan de hand van niet-medicamenteuze alternatieven voor de aanpak van je slaapproblemen; voornamelijk door gedragsverandering en een verandering in je manier van denken;
  • onnodig benzogebruik stapsgewijs te helpen afbouwen in nauwe samenwerking met je huisarts

De eerstelijnspsycholoog (ELP)
Ben je ouder dan 18 en ga je door een moeilijke periode? Voel je dat je op één of meerdere vlakken in je leven bent vastgelopen? Dan kan de eerstelijnspsycholoog (ook wel ELP genoemd) je misschien verder helpen.

In de eerste plaats proberen we zicht te krijgen op je hulpvraag. Nadat we je klacht of probleem hebben verhelderd kijken we welke de meest geschikte hulpverlening voor je is.  Behoeft jouw klacht een specifieke behandelvorm? Dan verwijzen we je door naar meer gespecialiseerde hulpverlening zowel op eerste, tweede of derde lijn; en dit steeds in  samenwerking met je huisarts.

Ben je met enkele gesprekken geholpen? Dan gaan we daarin aan de slag met het herformuleren van je gedachten en gevoelens, en gaan we samen op zoek naar hoe je anders met de situatie om kan gaan door het creëren van meer inzicht, het bevorderen van je zelfredzaamheid en het verhogen van je autonomie.

Wilt u graag een afspraak maken bij de ELP of de slaapcoach?
Dit kan, maar enkel op verwijzing van je huisarts. Vraag hem of haar een verwijsbrief op te stellen en een afspraak voor je te maken.